Zorgaanbod
Als je gezonder wilt leven, kunnen wij je helpen met advies over voeding, beweging en andere zaken die je gezondheid verbeteren.
Bevolkingsonderzoek Nederland is een organisatie die werkt opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze organisatie zorgt voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing. De contactgegevens van de informatielijnen van de drie bevolkingsonderzoeken vind je hier.
Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Als je tussen 50 en 75 jaar bent kun je meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker van de overheid. Je krijgt hier elke drie jaar een uitnodiging voor. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. Als je een uitnodiging hebt ontvangen, kun je zelf een afspraak maken, verzetten of afzeggen. Dit kun je doen via de afspraakmodule Mijn Bevolkingsonderzoek. Deelname is gratis.
Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen tussen de 30 en 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen iedere vijf jaar een uitnodiging. Je wordt uitgenodigd op basis van je geboortejaar. Je ontvangt de uitnodigingsbrief rond je verjaardag. Deelname is gratis.
Bevolkingsonderzoek Darmkanker
Dit bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten hebben. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt er onderzocht of er bloed in je ontlasting zit. Deze ontlastingstest kun je zelf doen. Als er bloed wordt gevonden zal er extra onderzoek plaatsvinden om te weten te komen waar het bloed vandaan komt. Mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar ontvangen elke twee jaar automatisch een uitnodiging. Deelname is gratis.
Je kunt dagelijks bloed laten afnemen voor bloedonderzoek. Bloedprikken kan in het ziekenhuis of bij een priklocatie in de buurt. Zo kun je dicht bij huis bloed af laten nemen. Is een bloedafname aan huis nodig? Dan is dat alleen mogelijk met goedkeuring van de huisarts. Heb je een doorverwijzing om bloed te laten prikken? Maak dan eenvoudig een afspraak bij 'ik wil graag bloed laten prikken' en plan je afspraak wanneer het jou uitkomt!
Je kunt voor begeleiding van suikerziekte, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, astma en COPD, stoppen met roken en afvallen terecht bij de praktijkondersteuners van de huisarts (POH's). Dit zijn gespecialiseerde medewerkers die de huisarts ondersteunen bij de zorg voor mensen met een chronische ziekte.
De assistente staat je als eerste te woord wanneer je met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. Je kunt haar ook bellen voor uitslagen van onder andere urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
Je kunt op het assistentenspreekuur verder terecht voor:
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- injecties
- hechtingen verwijderen
- urine onderzoek
- meten van de bloeddruk
- suiker- en Hb-controle (uitsluitend op verzoek van de huisarts)
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- ECG (uitsluitend op verzoek van de huisarts)
Je kunt alleen op het spreekuur terecht als je een afspraak hebt.
High-end echografie (ziekenhuis niveau), zonder bijdrage uit het eigen risico. Ook voor niet-patiënten, na overleg met huisarts.
Denk hierbij aan;
- echo bovenbuik (alvleesklier, aorta, lever, galblaas, galwegen, nieren en milt)
- echo onderbuik (blaas, baarmoeder, eierstokken, nieren en screenend darmen bijvoorbeeld diverticulitis)
- echo nieren (aorta, nieren en blaas)
- echo aorta abdomen (bij verdenking of familiaire belasting aneurysma)
- echo lies (liesbreuk of vergrote klieren)
- echo testis (klachten aan scrotum of niet ingedaalde ballen bij kinderen)
- echo buikwand (buikwandbreuk of onderhuids voelbare zwelling)
- echo hals
- echo schildklier
- echo speekselklier
- echo heup
- echo schouder
- echo geleide injectie medicatie t.b.v. slijmbeursontsteking in schouder of heup.
- echo knie of bakerse cyste
- echo bij spier- peesletsel of ontsteking
- echo beenvenen ter uitsluiting trombose of tromboflebitis
- overige afwijkingen: zwelling in huid, ganglion.
Er komen veel vragen binnen over de vaccinatie tegen gordelroos. Hieronder lees je informatie over de ziekte en over de vaccinatie.
Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus, dit is hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Bij gordelroos heb je jeuk, pijn, vlekjes en blaasjes op de huid. Meestal zitten de vlekjes en blaasjes aan 1 kant van het lichaam. Gordelroos kan hevige pijn geven, die soms ook lang duurt. Meestal gaat gordelroos vanzelf over. Bel met de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor of als je veel pijn hebt.
Meer informatie over het gordelroosvaccin:
- Op eigen verzoek is een vaccinatie tegen gordelroos beschikbaar. Deze vaccinatie verlaagt het risico op het krijgen van gordelroos.
- Om voldoende immuniteit op te bouwen, zijn 2 vaccinaties noodzakelijk, met een tussentijd van 2 (tot maximaal 6) maanden.
- Er kunnen soms kortdurend (1 tot 3 dagen) bijwerkingen optreden na de vaccinatie, zoals spierpijn en pijn op de injectieplaats.
- De kosten voor de volledige vaccinatie bedragen circa €450 en worden alleen vergoed voor bepaalde risicogroepen: volwassenen met een recente of geplande stamcel- of orgaantransplantatie, met kanker in combinatie met immunosuppressiva of mensen met HIV.
Als je de vaccinaties wilt laten zetten, dan mag je contact opnemen met onze praktijk. Wij kunnen dan een recept maken voor de vaccinaties. Zodra de vaccinaties bij de apotheek binnen komen (dit kan i.v.m. leveringsproblemen even duren) , ontvang je een bericht van de apotheek, waarna je ons mag bellen om een afspraak te maken voor het zetten van de 1e (en later de 2e) vaccinatie. Omdat de vaccinatie voor de meeste mensen niet wordt vergoed, wordt ook het consult bij ons niet door de zorgverzekeraar vergoed. Deze kosten bedragen hier komen kosten bij kijken van €25,- per consult.
Bij klachten in de borststreek kan de huisarts ervoor kiezen om een hartfilmpje te maken, een ElektroCardioGram (ECG). Tijdens het onderzoek wordt er niet gefilmd, maar wordt met behulp van elektroden op de huid het elektrisch signaal van het hart opgevangen. Aan de hand van een ECG kan de huisarts de volgende afwijkingen uitsluiten en aantonen:
- Afwijkend hartritme
- Zuurstoftekort in de hartspier
- Hartinfarct (of dat er een hartinfarct is geweest)
- Blokkade in de hartzenuwen
Een ECG is een eerste aanwijzing of er iets aan de hand is met je hart. Soms is er vervolgonderzoek nodig voor het stellen van een definitieve diagnose.
Het kan voorkomen dat je klachten zodanig zijn dat je niet naar de praktijk kunt komen voor het spreekuur. Wij bezoeken dagelijks patiënten die fysiek niet in staat zijn om zelfstandig dan wel met begeleiding naar onze praktijk te komen. We willen je dringend vragen om bij het aanvragen van een huisbezoek eerst na te denken of een huisbezoek echt nodig is. Een huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar de praktijk te komen.
Voor het aanvragen van een huisbezoek bel je in de ochtend naar 073 613 71 50. De assistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek nodig is. Heeft je huisbezoek spoed? Toets dan 1 in bij het menu als je de assistente belt.
Verstrekken van medische informatie
Kinderen < 12 jaar
Bij kinderen jonger dan 12 jaar hebben de ouder(s) of voogd recht op alle informatie over de behandeling van het kind, inclusief het recht op inzage en een kopie van het medisch dossier. Is het gezag toegewezen aan één van de ouders dan de andere ouder geen recht op inzage van het dossier van het kind. Wel heeft deze ouder recht op “belangrijke feiten en omstandigheden die de persoon van het kind of diens opvoeding en verzorging betreffen”. Als huisarts verstrekken wij aan deze ouder globale, feitelijke en belangrijke informatie over de behandeling als hierom gevraagd wordt.
Kinderen van 12, 13, 14 & 15 jaar
Bij kinderen van 12, 13, 14 of 15 jaar hebben de ouder(s) recht op informatie voor zover deze informatie van belang is bij het nemen van een beslissing over de behandeling. Voor het verstrekken van deze informatie is toestemming van het kind nodig. Wordt er gevraagd om een kopie of uitdraai van het dossier, dan kunnen wij alleen de gegevens verstrekken die van belang zijn voor de beslissing: wel of niet behandelen. Voordat de gegevens verstrekt worden overleggen wij dit met het kind.
Kinderen > 16 jaar
Vanaf 16 jaar gelden voor een patiënt dezelfde rechten als die voor meerderjarigen. Wij zijn als huisarts gehouden aan ons beroepsgeheim en mogen dus alleen met uitdrukkelijke toestemming informatie verstrekken. Vandaar dat wij vanaf 1 6 jaar het eigen e-mailadres en telefoonnummer van jouw zoon of dochter vragen.
Behandeling
Voor de behandeling van kinderen onder de 12 jaar is toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s) van het kind. Is een kind 12, 13, 14 of 15 jaar oud dan is er toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s) én van het kind zelf. Is je kind 16 jaar of ouder dan hebben wij als arts alleen toestemming van het kind zelf nodig voor behandeling. Het kind moet in staat zijn zelf een oordeel te vormen over de geadviseerde behandeling.
Bij een scheiding hebben in het algemeen beide ouders het gezag: zij zijn daarmee beiden wettelijke vertegenwoordiger. In sommige situaties is het gezag aan één van de ouders toegekend of aan een voogd. De gezaghebbende partij mag dan beslissen of ook de andere oudere mag beslissen.
Komt een kind met één ouder op het spreekuur, dan mogen wij als arts ervanuit gaan dat de andere ouder ook toestemming voor de noodzakelijke behandeling geeft. Is de behandeling ingrijpend, ongebruikelijk of hebben wij aanwijzingen dat de andere ouder er anders over denkt, dan zullen wij contact opnemen met de die andere ouder om haar of zijn toestemming te vragen.
Zorg aan kinderen van gescheiden ouders
Als ouders uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden en zijn er veel veranderingen. Vaak gaat dit in samenspraak. Maar er zijn ook situaties waarin dit niet in harmonie verloopt.
Wij krijgen als huisartsenpraktijk regelmatig vragen van gescheiden ouders over de behandeling van hun kind(eren). Hierboven hebben wij uitleg gegeven over de manier waarop wij omgaan met het verstrekken van informatie of het inzetten van behandelingen bij kinderen. Conflicten tussen ouders mogen een noodzakelijke behandeling van het kind niet in de weg staan. Voor ons staat het belang van het kind voorop staat.
Wat betekent dit in de praktijk?
Wij vragen de ouders ons op de hoogte te brengen van onderlinge afspraken. Wij willen graag weten hoe het ouderlijk gezag geregeld is. Daarnaast horen wij graag wat er onderling is afgesproken in het geval een kind een behandeling ondergaat of verwezen wordt voor aanvullend onderzoek of behandeling.
Voor de gewone medische klachten van een kind gaan wij er vanuit dat de ouder die op het spreekuur komt ook beslist namens de andere ouder. Hebben wij hier twijfel over, dan zullen we contact opnemen met de andere ouder. Bij ingrijpende behandelingen brengen wij graag ouders op de hoogte en proberen we toestemming van allebei te krijgen. Wij zullen niet automatisch verslag uitbrengen wanneer er een bezoek aan de huisarts geweest is. Je mag als ouder wel navraag doen. Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind zullen wij informatie verstrekken. Zie hiervoor ook onderstaande uitgebreide toelichting.
Met deze afspraken kunnen wij jouw kind de beste zorg bieden, terwijl wij zo veel mogelijk rekening houden met jouw rechten als ouder.
Onze werkwijze is gebaseerd op de KNMG-wegwijzer ‘Toestemming en informatie bij behandeling van minderjarigen’. Met behandeling wordt ook medisch onderzoek en een verwijzing verstaan. De KNMG is de Nederlandse artsenfederatie. Onder behandeling wordt ook medisch onderzoek en een verwijziging verstaan.
Bij ons kun je terecht voor kleine chirurgische verrichtingen zoals het hechten van verwondingen en het verwijderen van bijvoorbeeld moedervlekken, steelwratten, talgklieren of vetbulten.
Bij klachten van benauwdheid of kortademigheid kan door de huisarts een longfunctietest (spirometrie) aangevraagd worden. Met een longfunctieonderzoek stellen we vast hoe jouw longen werken. Wij meten de hoeveelheid lucht die je maximaal kunt in- en uitademen en hoe snel je de lucht kunt uitblazen en inademen. Dit onderzoek vindt plaats op de praktijk en duurt een kwartier tot maximaal 45 minuten. Na het onderzoek mag je meteen naar huis. De assistente overlegt de waarde met de huisarts en zal je op een later moment van de week terug bellen met de uitslag.
Klik hier voor meer informatie over hoe het onderzoek verloopt.
De huisarts is gebonden aan de regels over medische verklaringen, opgesteld door de medische beroepsgroep KNMG. Hierin is afgesproken dat de huisarts, als behandelend arts, geen verklaringen afgeeft over o.a. arbeids(on)geschiktheid, annuleren van een reis, schoolverzuim, huisvesting en dergelijke. De huisarts is geen controlerend arts en is hiertoe ook niet opgeleid. Uitgebreidere schriftelijke informatie over dit onderwerp (in meerdere talen), kun je vinden op de website van KNMG.
Wij vinden de zorgen voor onze oudere patiënten erg belangrijk omdat met het vorderen van de leeftijd de kwetsbaarheid toe kan nemen. Om dit te beoordelen benaderen onze praktijkondersteuners zelfstandig wonende ouderen met een vragenlijst. Hiermee willen wij bereiken dat ouderen zo gezond mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Wij werken nauw samen met de thuiszorg en hebben regelmatig overleg met een specialist ouderengeneeskunde.
Een passant is een patiënt die niet is ingeschreven in onze praktijk en toch dringend medische hulp nodig heeft. Ook dan ben je ook welkom. Het is wel raadzaam om van tevoren even te bellen voor het maken van een afspraak. Als je naar de praktijk komt, verzoeken wij je je identiteitsgegevens en eventuele zorgverzekeringspas mee te brengen. Passanten die niet in het bezit zijn van een geldige Nederlandse zorgverzekering, moeten het consult per direct betalen. De gemiddelde kosten van een consult bedragen tussen € 30,00 en € 50,00.
De praktijkondersteuner jeugd (POH J) is laagdrempelig inzetbaar voor kinderen/ jeugdigen van 0-23 jaar. Heb je vragen over de opvoeding of twijfel je of je het juiste doet, heb je ook wel eens dat je het gedrag van je kind als lastig ervaart? Herken je bijvoorbeeld jouw kind hierin?
- piekert veel en slaapt slecht
- voelt zich onzeker
- kan moeilijk nee zeggen
- is snel emotioneel
- is snel prikkelbaar en onrustig
- heeft moeite met sociale contacten
- zit te veel achter de computer
- of zie je andere klachten waar je je zich zorgen over maakt?
Het is goed om te kijken hoe je kind hierin ondersteund kan worden. En hoe jij zelf ondersteund kunt worden in de omgang met jouw kind. De POH J spreekt met ouders en kind om een inschatting te maken van wat er nodig is. Meestal is begeleiding door een POH J zélf voldoende, soms is een doorverwijzing beter. Er wordt overlegd met de huisarts en zo nodig met school. Vaak kunnen een aantal kortdurende gesprekken al veel betekenen!
Voor begeleiding van psychische klachten kun je bij de praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ) terecht. Diegene begeleidt mensen met psychische klachten in de huisartspraktijk. Daarbij kun je denken aan stemmingsklachten, overspannenheid, rouwverwerking, angstklachten, alcoholproblemen.
Mochten deze gesprekken onvoldoende verbetering opleveren, dan kan de POH GGZ in overleg met de huisarts, doorverwijzen naar een meer gespecialiseerd psycholoog of een GGZ-instelling.
Kosten
Je hoeft voor de gesprekken met de praktijkondersteuner GGZ niet te betalen. De kosten worden vergoed door de basisverzekering. Je eigen risico wordt niet aangesproken omdat de zorg onder huisartsenzorg valt. Ook hoef je geen eigen bijdrage te betalen.
De praktijkondersteuner is HBO opgeleid en deskundig in het uitvoeren van taken, die door de huisarts zijn overgedragen. Zij begeleidt onder andere patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en astma/COPD. Maar ook voor begeleiding van hoge bloeddruk, ouderenzorg en het begeleiden bij het stoppen met roken kun je bij de POH Somatiek, via je huisarts, een afspraak maken.
Je kunt alleen op het spreekuur terecht als je een afspraak hebt. Je kunt bij de praktijkondersteuner niet zelf online een afspraak maken via het portaal. Je belt hiervoor het nummer van de praktijk.
Kosten
Je hoeft voor de activiteiten van de praktijkondersteuner Somatiek niet te betalen. De kosten worden vergoed door de basisverzekering. Het eigen risico wordt niet aangesproken omdat de zorg onder huisartsenzorg valt. Ook hoef je geen eigen bijdrage te betalen.
Binnen onze praktijk kun je begeleiding krijgen over stoppen met roken. De huisarts of POH praktijkondersteuner geeft je tips, adviezen en steun. Je hebt drie tot vijf gesprekken met je eigen huisarts of de POH over stoppen met roken. Daarnaast kan de huisarts ook hulpmiddelen voorschrijven, zoals nicotinevervangers of medicatie. Ook kunnen we je doorverwijzen voor begeleiding buiten de praktijk van een gespecialiseerde coach. Meestal betaalt je zorgverzekering de begeleiding door de huisarts of POH. Voor meer informatie over Stoppen met roken kijk je op Thuisarts.nl. Maak een afspraak met de huisarts of praktijkondersteuner en bespreek de mogelijkheden.
Heb je een hoge bloeddruk en slik je medicijnen? Of wil je hart- en vaatziekten voorkomen? Dan is het goed om thuis je bloeddruk te meten. Een goede bloeddruk is immers van groot belang voor een gezond hart en gezonde vaten. Wanneer je jouw bloeddruk rustig thuis meet, geeft dat betrouwbare informatie over je gezondheid en inzicht voor een eventuele behandeling.
Een goede bloeddrukmeter moet aan een aantal eisen voldoen. Als je overweegt een bloeddrukmeter aan te schaffen, kijk dan op de site van de Nederlandse Hartstichting. Zij hebben een lijst met goedgekeurde meters. Soms komt het voor dat wij je vragen om thuis je bloeddruk te meten. Je kunt dan van ons tijdelijk een bloeddrukmeter mee krijgen waarmee je thuis je bloeddruk kunt meten. Informeer hier naar bij de praktijkondersteuner of assistente.
Om meer te weten te komen over je gezondheid kunnen wij een urineonderzoek aanvragen om aandoeningen op te sporen, zoals:
- een infectie van de urinewegen;
- een nieraandoening, bijv. nefrotisch syndroom;
- diabetes;
- zwangerschapsvergiftiging;
- kwaadaardige aandoeningen van blaas of nieren.
Heeft de huisarts je gevraagd om een urinepotje in te leveren? Denk aan de volgende adviezen:
- Gebruik alleen urinepotjes van het lab, je huisarts of je apotheker.
- Plas ’s ochtends (nuchter) of 4 tot 6 uur na je laatste plasbeurt.
- Drink niet te veel (max. 1 glas) voor je plast. Dat verdunt je urine en kan een verkeerd resultaat geven.
- Was goed je handen.
- Spreid je schaamlippen of trek de voorhuid van je penis naar achter.
- Plas eerst in de toiletpot, daarna in het urinepotje en dan weer in de toiletpot.
- Sluit het urinepotje en bewaar het in de koelkast, zeker als je niet meteen naar je huisarts kan. Urine bewaard op kamertemperatuur moet je binnen de 2 uur laten onderzoeken.
Lees hier alles over het opvangen van plas bij kinderen
Heb je ondersteuning nodig bij de persoonlijke verzorging, zoals aankleden, wassen en douchen? Via het centrale aanvraagpunt van IedereenZorgt kun je rechtstreeks wijkzorg aanvragen. Daarmee worden verpleegkundige handelingen en taken bedoeld. Je kunt wijkzorg aanvragen wanneer ondersteuning uit de omgeving of het gebruik van hulpmiddelen ontoereikend zijn. Je kunt geen huishoudelijke ondersteuning, acute zorg en gespecialiseerde verpleging aanvragen via het aanvraagformulier. Lees hier meer over IedereenZorgt.
De wijkverpleegkundige die je aanvraag behandelt, neemt telefonisch en/of via e-mail contact met je op. Een aanvraag betekent niet automatisch dat zorg wordt toegewezen.
Vraag wijkzorg aan
Als je last hebt van wratten op je voeten of andere lichaamsdelen, dan kun je deze door de huisarts laten verwijderen. Wratten die van kleur veranderen, pijnlijk zijn, bloeden, jeuken of groter worden moet je altijd door de huisarts laten bekijken. Ook als je last hebt van wratten bij de geslachtsorganen (genitale wratten) en ouderdomswratten is het verstandig de huisarts te raadplegen.
De huisarts kan een wrat op verschillende manieren verwijderen. Welke methode wordt gekozen, is afhankelijk van de plek, de grootte en de oorzaak van de wrat. De meest gebruikte methode is bevriezen met een stikstofbehandeling. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Voor een stikstofbehandeling kun je een afspraak maken bij de assistente via 073 613 71 50.
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom weghalen. Als je twijfelt of een bobbeltje een wrat is, laat het eerst zien tijdens de afspraak bij de assistente of maak een afspraak met de huisarts.
Om vast te stellen of je astma hebt, kan je door je huisarts verwezen worden voor een longfunctietest. Dit wordt gedaan door onze praktijkondersteuner.
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, die samen gaat met een vernauwing en een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen. Dit kan kortademigheid, benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten veroorzaken en is vaak het gevolg van een allergie. Ook zonder allergie kan astma optreden. Het kan al op jonge leeftijd voorkomen. Niet iedereen die benauwd is (geweest) of hoest heeft astma. Kenmerkend van astma is dat perioden met en zonder klachten elkaar afwisselen.
COPD (Chronische bronchitis en Longemfyseem)
Ook bij COPD kunnen vernauwingen van de luchtwegen benauwdheidklachten veroorzaken. COPD ontstaat meestal pas na het veertigste jaar bij mensen die gerookt hebben of langdurig met bepaalde stoffen in contact geweest zijn. Bij COPD zijn er eigenlijk geen klachtenvrije perioden. De klachten kunnen door bijvoorbeeld medicijnen wel verbeteren/stabiliseren of door een luchtweginfectie (tijdelijk) toenemen.
Raadpleeg hier de website van het Longfonds voor betrouwbare publieksinformatie over Astma/COPD.
Voor het stellen van de diagonse astma of COPD is een longfunctietest (spirometrie) noodzakelijk. Spirometrie meet de hoeveelheid maximale in- en uitgeademde lucht en de luchtstroomsnelheid. Je mag 8 uur van tevoren geen kortwerkende en 24 uur van tevoren geen langwerkende luchtwegverwijders gebruiken. De test vindt in onze praktijk plaats en wordt uitgevoerd door de praktijkondersteuner.
Indien de diagnose Astma en/of COPD is gesteld kan je in aanmerking komen voor longrevalidatie.
Bij de diabetescontrole vindt o.a. jaarlijks een voetonderzoek plaats. Aan de hand van dit onderzoek wordt er een zogenaamde Simm’s classificatie vastgesteld die aangeeft hoe hoog het risico op voetwonden is. Een voetwond kan namelijk grote problemen veroorzaken bij diabeten door een slechtere wondgenezing. Na het bepalen van de Simm’s wordt ook nog het Zorgprofiel bepaald waarbij gekeken wordt naar andere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van voetproblemen zoals bijvoorbeeld een afwijkende stand van voeten/tenen. Afhankelijk van de Simm’s classificatie en het Zorgprofiel vindt verwijzing naar een pedicure danwel podotherapeut plaats. Je huisarts of praktijkondersteuner kan je digitaal doorverwijzen naar een podotherapeut. Zij gaat nogmaals de Simm’s classificatie beoordelen en bepalen of je naar een pedicure kan of dat je beter behandeld kan worden door een podotherapeut. Hij of zij regelt daarna evt. voor je de verwijzing naar een pedicure die aangesloten is bij Chronos (onze zorggroep voor chronische zorg).
Vergoeding bij diabeten
Voor vergoedingen vanuit het basispakket betaal je normaal gesproken een eigen risico. Uitzondering hierop zijn diabetespatiënten. Zij kunnen voor pedicure behandelingen gebruik maken van ketenzorg. Er wordt echter wel onderscheid gemaakt tussen medische zorg en persoonlijke verzorging. Het kan zijn dat je voor de persoonlijke verzorging alsnog een bijdrage betaalt. Om voor vergoeding in aanmerking te komen dien je gebruik te maken van een pedicure die zich heeft gecontracteerd met Chronos. Deze pedicures hebben naast hun opleiding een extra opleiding gevolgd voor het behandelen van voeten bij diabetes. Daarnaast hangt de vergoeding af van de Simm’s classificatie en het Zorgprofiel.
Raadpleeg hier de website van Diabetesvereniging Nederland voor betrouwbare publieksinformatie over diabetes.
Onder hart- en vaatziekten verstaan we: hartinfarct, herseninfarct/hersenbloeding (CVA of TIA), hartkramp (angina pectoris), etalagebenen(claudicatio intermittens), uitstulping / verwijding van de aorta (aneurysma van de aorta), hartfalen en aderverkalking op de kransslagaders (coronair lijden).
Patiënten met een hart- of vaatziekte in de voorgeschiedenis (die hiervoor niet bij de specialist komen) worden in hun geboortemaand opgeroepen voor het CVRM spreekuur van onze doktersassistente Birgit Vaes.
Op het spreekuur van Birgit ontvang je de uitslag van het bloedonderzoek, wordt o.a. de bloeddruk gemeten en kijken we naar de medicatie die je gebruikt. Daarnaast bespreekt Birgit met je doelen voor het verbeteren van je leefstijl.
In juli 2022 gaan patiënten die bloeddruk- en/of cholesterolmedicatie gebruiken maar nog geen hart- en vaatziekten hebben doorgemaakt op een andere manier begeleid worden. Dit betekent dat je dan niet meer jaarlijks op het CVRM spreekuur komt. Je kunt via ons patientenportaal thuismetingen van de bloeddruk doorgeven. Jaarlijks wordt er bloed geprikt en heb je een digitaal consult met Rinske Pijl (praktijkondersteuner). Indien je geen bloeddrukmeter thuis hebt kan je deze gratis van ons krijgen. Het voordeel van op afstand monitoren van de bloeddruk is, dat de thuismetingen veel betrouwbaarder zijn dan de spreekuur bloeddrukmetingen. Vaak kan medicatie hierdoor worden afgebouwd. Indien je in de doelgroep valt, ontvang je binnenkort een mail met instructies over deze nieuwe werkwijze.
Reisprik is een landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor reizigersadvisering en vaccinatie. Opgericht in 2009 bestaat het netwerk ondertussen uit meer dan 100 praktijken verspreid over heel Nederland. Van de bij Reisprik aangesloten praktijken mag je kwaliteit en service verwachten. Zo kan je via internet je afspraak maken, kan je snel terecht en word je vakkundig geadviseerd. Ook bij terugkomst kan je bij vragen rekenen op ondersteuning. Op de locatie ontvang je het advies en je vaccinaties en kan je d.m.v. pin betalen. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (landelijk coördinatiecentrum Reizigersadvisering).
Je kan bij ons terecht voor alle adviezen, medicatie en vaccinaties voor je reizen. Het reizigersspreekuur vindt plaats op donderdagochtend. Onze doktersassistente Esther van der Mast is reizigersgeneeskundig opgeleid en zal de spreekuren verzorgen. Tot 6 weken voor je vertrek kan je een afspraak plannen via de website van reisprik. Houd rekening met een wachttijd. Indien er geen mogelijkheid meer is om een afspraak te plannen uiterlijk 4-6 weken voor je vertrek dan vragen we je een afspraak te maken bij een andere reisprik locatie.
Maak een afspraak bij reisprik
Voordat we een afspraak kunnen inplannen, dien je een gezondheidsverklaring aan te vragen op www.cbr.nl. Na betaling aan het CBR en het invullen van de vragenlijst krijg je binnen 7 dagen bericht van het CBR. Je ontvangt van het CBR een digitaal document met uitleg en een leeg keuringsverslag waarop bovenaan een ZD-code staat vermeld.
Neem nadat je in het bezit bent van het keuringsverslag met bovenaan een ZD code contact met ons op via telefoonnummer 073-6134450 om een afspraak te maken voor de keuring. Om de normale huisartsenzorg niet in het gedrang te laten komen, verricht de praktijk van Vorstenbosch & Jacobs 1 keuring per week op dinsdagmiddag. De praktijk Schreurs verricht 1 keuring per week op donderdagmiddag. Het kan dus zijn dat er wachttijd ontstaat.
Heeft je keuring haast of kan je niet op de beschikbare middagen dan adviseren we je contact op te nemen met www.regelzorg.nl
De verzekeraar vergoedt deze keuringen niet. Houdt er dus rekening mee dat de kosten van 75 euro voor een keuring voor eigen rekening zijn. Mochten er aanvullende formulieren ingevuld moeten worden, houdt er dan rekening mee dat de kosten stijgen (10,- extra per formulier)
Met professionele begeleiding heb je de grootste kans om duurzaam te stoppen met roken.
Sinefuma kan je helpen! Een groepstraining gegeven in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, met zeer goede resultaten: 82% is na afloop rookvrij! Een groot deel van de zorgverzekeraars vergoedt de begeleiding volledig.
Informatie groepstraining
iedereenzorgt.nl
Vul onderstaand formulier in overleg met je naasten in en maak daarna een dubbele afspraak op het spreekuur van je huisarts om je wensen voor het levenseinde samen te bespreken.
Formulier wensen levenseinde