🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

Metingen

Bloeddruk

Wanneer moet je je bloeddruk meten?

Heb je een hoge bloeddruk en slik je medicijnen? Of wil je hart- en vaatziekten voorkomen? Dan is het goed om thuis je bloeddruk te meten. Een goede bloeddruk is immers van groot belang voor een gezond hart en gezonde vaten. Wanneer je jouw bloeddruk rustig thuis meet, geeft dat betrouwbare informatie over je gezondheid en inzicht voor een eventuele behandeling.

Wat is een normale bloeddruk?

Bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Als je hart samentrekt gaat je bloed jouw lichaam in. De druk in je bloedvaten is dan op z’n hoogst. Dat heet de bovendruk. Als je hart daarna weer ontspant, ontstaat er een lagere druk. Dat heet de onderdruk. Je bloeddruk verandert steeds. Als je hard rent, is de bloeddruk hoger dan wanneer je rustig zit. Om je bloeddruk goed te kunnen meten moet je eerst minimaal 5 minuten rustig zitten. We spreken dan van een normale bloeddruk bij:

-        Bovendruk: 130 of lager

-        Onderdruk: 85 of lager
Ben je ouder dan 70 jaar, dan is een gemiddelde bovendruk van onder de 150 nog goed.

Wanneer is je bloeddruk te hoog?

Om te weten of je een hoge bloeddruk hebt kijken we vooral naar de bovendruk. Als bij deze thuismetingen de gemiddelde bovendruk 135 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk. Ben je ouder dan 70 jaar, dan is een gemiddelde bovendruk van onder de 150 nog goed.


Meet je bij een thuismeting een keer een wat hogere bloeddruk, bijvoorbeeld 160/100? Dat is niet erg. Blijft je bloeddruk voor langere tijd rond de 160, neem dan contact met ons op voor controle. Is de bovendruk 180 of hoger terwijl je rustig zit, herhaal de meting dan nog enkele keren op een rustig moment. Blijft de bloeddruk zo hoog, neem dan telefonisch contact met ons op via 073 613 71 50.


Wil je precies weten of de waarde goed is? Gebruik de website van de hartstichting waar je je bloeddruk invult en advies kriijgt! Check hier je bloeddruk.

Hoe meet ik zelf mijn bloeddruk?


1.  Ontspan voor de meting

-        Zorg ervoor dat je een half uur voor de meting rustig aan doet, niet rookt en geen koffie drinkt

-        Slik je medicatie? Meet je bloeddruk voordat je medicatie inneemt

-        Ga voor de meting minimaal 5 minuten rustig zitten


2.  Bloeddrukband aanbrengen

-        Meet bij voorkeur aan de arm die je het minst gebruikt: als je rechtshandig bent, dan meet je aan de linkerarm

-        Meet aan een ontblote bovenarm: stroop de mouwen van dunne kleding op; een vest of trui trek je uit

-        De bloeddrukband moet ter hoogte van je hart zitten, dit is enkele centimeters boven de elleboog

3. Zorg voor een juiste houding

-        Meet de bloeddruk zittend in een stoel met je rug tegen de leuning

-        Zet beide voeten naast elkaar op de grond

-        Leg de arm waaraan je meet ontspannen op de leuning van de stoel of op tafel

4. Je bloeddruk meten

-        Druk op de startknop: de meting start en stopt automatisch

-        Praat niet tijdens de meting

-        Neem 1 minuut rust en meet dan opnieuw. NB: sommige meters doen dit automatisch!

-        Noteer de gemeten waarden


Filmpje Hartstichting: hoe meet je je bloeddruk thuis

Hoe vaak moet ik een bloeddrukcontrole doen?

Elk kwartaal meet je een week lang elke dag jouw bloeddruk. Begin je bijvoorbeeld op 1 maart dan meet je tot en met 7 maart elke dag twee keer je bloeddruk. Je meet ‘s ochtends twee keer en ‘s avonds twee keer. Heb je iets anders afgesproken met je huisarts? Dan houd je natuurlijk het advies van de huisarts aan.


Bloedsuiker

Hoe geef ik mijn bloedsuikermeting door?

Dit kan op 2 manieren:

- via jouw portaal (Bekijk hier de instructievideo om een zelfmeting toe te voegen)

- via de Thuismeten app (Lees hier meer informatie of download de app)

Wanneer moet je je bloedsuiker meten?

Je hebt diabetes en wilt zelf thuis je bloedsuiker meten. Bijvoorbeeld omdat je insuline gebruikt of klachten heeft van een te lage bloedsuiker (hypo) of te hoge bloedsuiker (hyper). Het regelmatig meten van de bloedsuiker kan veel inzicht geven in het verloop van de ziekte. Bovendien helpt het bij het vaststellen van de juiste doseringen van je medicatie.

Wat is een normale bloedsuiker?

Een goede bloedsuiker voor ’s ochtends als je nog niet gegeten hebt is tussen 4,5 en 6 mmol/l. We noemen dat de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat je bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is lager dan 8 mmol/l. Als je suikerziekte hebt heb je een hogere bloedsuiker. Je probeert je bloedsuiker met het dieet en medicijnen dan gedurende de dag zoveel mogelijk tussen de 4,5 en 9 mmol/l te houden.

Wanneer is je bloedsuiker te hoog?

Je bloedsuiker is te laag als deze onder de 3.5 mmol/l zit. Een te lage bloedsuiker noemen we hypoglykemie (hypo) en kan gevaarlijk zijn. Er is snel actie nodig. Je bloedsuiker is te hoog als deze boven de 9 mmol/l komt. Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie, en geeft geen direct gevaar. Wel is aanpassing van je behandeling nodig.

Hoe meet ik zelf mijn bloedsuiker?

Voor het meten van je bloedsuiker heb je drie hulpmiddelen nodig: een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. Was eerst je handen met zeep en warm water. Als er nog suiker aan de vinger zit – bijvoorbeeld door het eten van fruit – kan dit de bloedsuikermeting beïnvloeden. Wassen met warm water is belangrijk omdat bij warme handen het bloed makkelijker uit de vingertip komt. Droog daarna goed je handen af. De meting gaat als volgt:

1. Plaats de teststrip in de bloedsuikermeter.

2. Prik in de zijkant van de vingertop van je middelvinger of ringvinger.

3. Strijk met je duim en wijsvinger van de andere hand langs de vinger zodat het bloed naar buiten stroomt. Doe dit van beneden naar boven.

4. Houd het bloed tegen de teststrip. Na ongeveer vijf seconden
verschijnt de uitslag op het beeldscherm van je bloedsuikermeter.

Hoe vaak is een bloedsuikermeting nodig?

Hoe vaak je de meting dient uit te voeren, verschilt per situatie. Je zult van je huisarts of de praktijkondersteuner advies krijgen. In sommige gevallen zijn dagcurve-metingen nodig. Zo krijg je goed inzicht in het verloop van je bloedglucose.


Dagcurves

Voor een dagcurve meet je op één dag meerdere keren je bloedsuiker. Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen het aantal metingen per dag. Zo kunnen twee metingen per dag voldoende zijn, terwijl in een ander geval zeven metingen nodig zijn. De volgende momenten zijn gebruikelijk:

-        Voor het ontbijt (nuchter)

-        1,5 uur na het ontbijt

-        Voor het middageten

-        1,5 uur na het middageten

-        Voor het avondeten

-        1,5 uur na het avondeten

-        Voor het slapengaan

Hoe kom ik aan een bloedsuikermeter?

In overleg met je huisarts kun je gratis tijdelijk een goede bloedsuikermeter lenen. Je kunt ook zelf een meter kopen bij de bloeddrukmeterswebshop. Met de kortingscode 'huisartsenpraktijk.nl' krijg je €  5 euro korting op een bloedsuikermeter.


Bestel hier je bloedsuikermeter


Overig

De Thuismeten app installeren

Download de app Thuismeten - zorg op afstand (Luscii) in de App Store (voor Apple) of de Play Store (voor Android).

  1. Open de app. De app wil je berichten sturen. Sta dit toe voor een goede werking van de app.
  2. Je ziet nu het inlogscherm. Vul hier het e-mailadres in dat bekend is bij de huisarts en druk daarna op 'Volgende'.
  3. Je hebt een e-mail van support@luscii.com ontvangen na het aanmaken van een account. In deze e-mail staat een 6-cijferige code. Voer nu deze code in bij de app en druk op 'Volgende' om in te loggen.
  4. De 1e keer dat je inlogt, vragen we om een aantal persoonlijke gegevens in te vullen. Deze kun je achteraf altijd weer wijzigen bij jouw profielinstellingen.
  5. De app is nu klaar voor gebruik! Kijk onder 'Acties' om jouw metingen in te voeren.
  6. Onder 'Profiel' kun je je apparaten (bijvoorbeeld jouw bloeddrukmeter en weegschaal) met Bluetooth koppelen aan de app.
Ik kom er niet uit met het online doorgeven van mijn meting. Hoe kan ik hulp krijgen?

Wij adviseren om eerst hulp te vragen aan familie of vrienden. Je kunt ook altijd de DigiHulplijn bellen. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan helpen wij je uiteraard graag verder! Neem dan telefonisch contact op met onze assistente via 073 613 71 50.

Kan ik een bloeddrukmeter lenen?
Ja, dat kan. In overleg met je huisarts of praktijkondersteuner kun je aan de balie gratis een goede bloeddrukmeter lenen gedurende 1 week.
Hoe geef ik een bloeddrukmeting door?
Als je bij ons een bloeddrukmeter hebt geleend dan kan je het formulier met de ingevulde bloeddrukwaarden en hartslag inleveren aan de balie samen met de bloeddrukmeter.

Heb je thuis al een bloeddrukmeter dan kun je met onderstaand formulier je gemiddelde thuisbloeddruk makkelijk uitrekenen. De gemiddelde bloeddruk en hartslag van al deze metingen mag je via een digitaal bericht aan je huisarts of praktijkondersteuner doorgeven. Ga hiervoor naar de beginpagina en kies "een vraag stellen aan uw huisarts".

Wij adviseren om eerst hulp te vragen aan familie of vrienden. Je kunt ook altijd de DigiHulplijn bellen 0800-1508. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan helpen wij je uiteraard graag verder! Neem dan telefonisch contact op met onze assistente via 073 613 44 50.

Invulformulier bloeddrukmeting
Wanneer krijg ik terugkoppeling van mijn huisarts of praktijkondersteuner over de bloeddrukwaardes?
Dit is afhankelijk van wat je met de huisarts of praktijkondersteuner hebt afgesproken. Of de waarden worden besproken tijdens een controle op de praktijk of er is afgesproken om te bellen of een digitaal bericht te sturen. Is het voor je onduidelijk stel dan een digitale vraag aan de zorgverlener die je heeft geadviseerd om de thuismeting te doen.
Wilt u meer uitleg over de digitale bloeddrukcontroles naar aanleiding van de email die u van ons heeft gehad?
Je hebt van ons een email gekregen voor het opstarten van digitale controles omdat je bij ons bekend bent met een hoge bloeddruk en/of een hoog cholesterol en je gebruikt hiervoor medicatie. Wij zijn ervan overtuigd dat we sneller afwijkingen in jouw bloeddruk vinden, door je een gratis bloeddrukmeter te geven en jou thuis te laten meten. Deze controles zijn intensiever en betrouwbaarder dan we jou fysiek op de praktijk kunnen bieden.

De uitgebreide begeleiding die we jou gaan bieden ziet er als volgt uit:

1. Je kunt op de praktijk een gratis betrouwbare bloeddrukmeter ophalen aan de balie. Wil je de ontvangen email dan even aan onze medewerker laten zien aan de balie? Stop je met deelnemen aan de digitale controles, dan verzoeken we je om de meter weer in te komen leveren.

2. Indien je geen account voor ons patiënten portaal hebt, kun je zelf een account aanmaken. Ga op de beginpagina van deze website naar "stel een vraag aan de huisarts”. In verschillende stappen leggen we uit hoe je een account aanmaakt. Als je bent aangesloten op ons portaal dan kun je hiermee ook online afspraken maken bij jouw huisarts, berichten versturen naar jouw huisarts, praktijkondersteuner en assistente, jouw medicatie herhalen en jouw medisch dossier inzien. Belangrijk is dat je alle opties voor het ontvangen van berichten aan zet.

3. Een maand voor jouw geboortemaand krijg je automatisch per post een brief vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hiermee kun je bloedprikken en urine inleveren. Nadat je het formulier hebt ontvangen kun je op de beginpagina van onze website een afspraak maken om bloed te prikken. We vragen je om dit vóór jouw verjaardag te gaan doen.

4. Hier onderaan vind je een link naar het invulformulier waarmee je thuis betrouwbaar jouw bloeddruk kunt meten en bijhouden. In de film onderaan deze pagina leggen we alles nog eens goed uit. We vragen je om 5 dagen achter elkaar jouw bloeddruk en hartslag te meten. De gemiddelde bloeddruk en hartslag van al deze metingen mag je via een digitaal bericht aan onze praktijkondersteuner Rinske Pijl doorgeven, bij voorkeur voor jouw verjaardag. Indien de bovendruk hoger is dan 180, de onderdruk hoger is dan 110 of jouw hartslag hoger dan 120 per minuut, dan horen we het graag direct.

5. Hier onderaan vind je ook een link naar de vragenlijst. We vragen je de antwoorden in te vullen en daarna in een bericht, samen met de gemiddelde bloeddruk en hartslag aan Rinske Pijl (praktijkondersteuner) te versturen.

6. Aan het eind van jouw geboortemaand krijg je via het portaal, middels een digitaal bericht, een terugkoppeling over de uitslagen van jouw bloed, urine en bloeddruk. Rinske Pijl zal je advies geven over jouw medicatiegebruik en tips geven voor het verbeteren van jouw leefstijl.

7. Naast deze jaarlijkse controles is het verstandig om één keer per kwartaal zelf jouw bloeddruk te meten met de meter die je hebt. Indien je ziet dat jouw bloeddruk hoger is dan 140 / 90, kun je zelf opnieuw 5 dagen jouw bloeddruk meten. Indien deze gemiddelde waarde hoger is dan 135/85 vragen we je dit tussentijds via het portaal aan Rinske Pijl door te geven.

film uitleg bloeddrukmeting Invulformulier bloeddrukmeting Vragenlijst bloeddrukcontrole